Sunne pannekaker for barn

Det er ikke alltid lett å få barn til å spise i det hele tatt, og i hvert fall ikke noe som er sunt.

Vi har en pannekakeoppskrift som vårt barn elsker:sunnepannekaker

Barn liker ikke hva som helst og det går gjerne i perioder hva som er mulig å spise. For har barnet bestemt seg er det umulig å få det til å spise uten og føle seg som en torturist. Samtidig skal jo måltidet være knyttet til en positiv opplevelse, hvis ikke er det jo forståelig at småen ikke vil gå til middagsbordet helt frivillig.

Vi fant tidlig ut at vår lille elsket pannekaker. Det er nok kombinasjonen av smak, størrelse, form og utseende som gjør at barn liker pannekaker så godt. Etter hvert forsøkte vi å lure flere og flere sunnere ingredienser inn i røren. Vår lille merket ingen forskjell.

Slik er oppskriften:

Pannekakeoppskrift til ca 15-25 stk pannekaker (6 porsjoner)

3,5 dl grov sammalt hvete
2,5 dl havregryn
1/2 ts salt
1 ts vaniljesukker
1,5 ts bakepulver
8 dl melk
5 stk egg
3 ss smør
1 most banan
1 håndfull blåbær

Når det gjelder frukten kan du velge det du eller ditt barn liker.  Bananer passer utmerket til pannekaker. Ta gjerne de overmodne bananene som ligger i en kurv og «venter på å bli kastet». Knus dem med en gaffel oppi bollen du skal ha resten av røren i.

Blåbærene kan du hakke lett i små biter slik at de ikkje står for mye ut av pannekaken når den skal stekes på pannen.

Noen av de andre ingrediensene kan du også ta litt etter smak. Vaniljesukkeret gir et hint av en fin vaniljeaktig søtsmak. Ønsker du søtere pannekaker har du i mer. Eller fjerner det dersom du ikke liker det.

Bakepulveret er i for å «heve» pannekakene, litt som de amerikanske pannekakene du sikkert kjenner til eller norske sveler/lapper(men her er det vanlig å bruke natron).  Ønsker du tykkere pannekaker har du i litt ekstra bakepulver.

Bland salt og mel. Tilsett halvparten av melken og rør til du har en klumpfri røre.
Ha i resten av melken og visp inn eggene. Rør inn smeltet smør.
Røren skal nå svelle i minst 30 minutter

Nå kan du steike pannekakene. Ha i smør i stekepannen og i stedet for å dekke hele pannen kan du helle ut 2-3 mini pannekaker på ca 5 cm i diameter. Barn elsker små pannekaker som de kan håndtere lett. Når pannekaken begynner å bli stiv på oversiden og gyldenbrun på undersiden vender du på den. Steik likt på den andre siden. Følg med slik at pannekaken ikke blir svidd. Etter første runde kjenner du litt på smak og konsistensen. Er de for tynne og slappe(etter din smak) ha i litt mer mel. Er de for tykke og harde tilsetter du litt mer melk.

Legg pannekakene i ildfast form eller gjør det enkelt å legg de i en haug på en tallerken. Server gjerne med annen frukt som jordbær, bananer, bringebær eller blåbær.

Vår lille på 2 år elsker som sagt pannekaker og kanskje det er litt fordi vi lager det til en hyggestund. Han står på en liten krakk ved siden av og ser på…eh…er med å lager pannekakene. Han liker godt melk og egg så jeg er veldig tydelig på at «vi» putter i masse egg og melk. Så står han der og små spiser på blåbærbitene som ikke fikk være med i røren mens han spent venter på den første prøvepannekaken. Og når første batch er ferdig løper han smilende og forventningsfull til spisestolen sin. Ofte er det til frokost, og da er det perfekt å legge ved de pannekakene som ble igjen i matboksen slik at han stolt kan vise frem pannekakene han har laget i lunsjen i barnehagen.

Felles for pannekaker er at pannekakerøren gjerne skal røres inn på en lik måte med melken gradvis på slutten og eventuelt ha i smeltet smør. Etterpå hviles røren gjerne i 20-30 min før du steker pannekakene gyllenbrune på begge sider og legger de i en haug slik at de holder på varmen til du skal spise.
—-

Se på de ulike oppskriftene i menyen over.
Vi har delt menyen opp på:
Tynne pannekaker – Vanlige Norske tynne pannekaker
Amerikanske Pannekaker
Fleskepannekaker
Svenske Pannekaker og Ertesuppe
Danske Pannekaker
Finske Pannekaker

Lei av å komme på hva du skal ha til middag? Finn beste matkasse i Norge.